Eşimin memleketinin Rize olduğunu biliyorsunuz artık. Bu sebeple neredeyse her sene bir Karadeniz seyahatimiz oluyor ve her seferinde mutlaka Batum’a geçiyoruz. İlk seferinde turistik amaçla başladığımız bu günübirlik seyahatler artık sadece gastronomik bir hal aldı. Çünkü bir kere tadınca Gürcü yemeklerinden vazgeçebilmek pek mümkün değil…
Batum’a çeşitli şekillerde gitmek mümkün, Karadeniz Turları ile bölgeye gelenler genellikle tur otobüsleri ile geçiyorlar. Uçak ile direk Batum’a ulaşmak da mümkün yada bizim gibi araba ile de geçebilirsiniz. Eğer aracınız kiralık ise sınırdan geçemezsiniz, araç ruhsatının pasaport sahibi ile aynı olması gerekiyor, bilginiz olsun.
Gürcistan Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor, hatta sınırdan geçmek için pasaport sahibi olmanıza bile gerek yok, TC Kimlik Belgesi ile geçiş yapabiliyorsunuz. Sadece yurtdışı çıkış harcı yatırmanız yeterli (15TL) Çıkış harcınız ile beraber kimliğinizle gümrükten geçip Gürcistan’a giriyorsunuz. 2013 yılında Gürcistana ilk geçişimi kimliğimle yapmıştım ancak bu biraz prosedürü uzun bir işlem, kimliklerimiz biometrik olmadığından kişisel bilgilerimiz ile ilgili form doldurmamız gerekiyor, polis memuru da bu bilgileri tek tek giriş yapıyor. Yani işlem biraz uzun. Eğer pasaportunuz varsa bu işleme gerek olmadan hemen geçiş yapabiliyorsunuz.
Son 2 yıldır ise karşılaştığımız bir sıkıntıdan bahsetmek istiyorum, bizim visesiz giriş-çıkış yapabildiğimiz gibi Gürcü vatandaşlarda aynı şekilde girip çıkıyorlar Türkiye’ye. Ancak biraz değişik insanlar, kesinlikle sıraya girme gibi bir huyları yok, sıraya girmedikleri gibi sıradakilere karşı saygıları da yok. Direk itip kakmak suratiyle öne geçip çirkeflik yapıyorlar. Sınır giriş çıkışı bu yüzden sıkıntılı, malesef çözümü de yok. Her seferinde bir daha gelmicem diyerek çıkıyorum gümrük kapısından, neyseki bir sonraki sefere kadar unutmuş oluyorum 🙂
Biz arabamızı Hopa sınırındaki otoparka bırakıp sınırdan yürüyerek geçiyoruz. Batum tarafına geçtikten sonra, minibus, otobüs yada taksi ile şehir merkezine ulaşmak çok kolay. Minibüs ile kişibaşı 1,5 Lari, otobüs ile kişibaşı 1 Lari ödüyorsunuz. (1 Lari = 0,80 TL) Yolculuk yaklaşık yarım saat sürüyor.
Batum, yemyeşil dağlar ile kilometrelerce uzayıp giden bir kumsal arasındaki geniş bir düzlükte kurulmuş bir şehir. Gürcistan özerk bölgelerinden Acara Cumhuriyeti’nin başkenti olan Batum, şahane doğasıyla dağ ve denizi buluşturan güzel bir şehir. Gürcistan’ın birçok şehrinden daha kısa bir tarihi olmasına rağmen, çekiciliği, mimarisi, huzurlu atmosferi, iyi restoranları ve gece hayatı ile Batum, dikkatleri üzerine çekiyor.
Batum tarih boyunca Osmanlı devleti ile Rusya arasında gidip gelmiş. Önce Kanuni Sultan Süleyman zamanında fethedilmiş, 300 yıl Osmanlı hakimiyetinde kaldıktan sonra Osmanlı-Rus savaşıyla beraber Rus hakimiyetine geçmiş. Mondros Mütarekesi sonrasında ise önce İngilizlere, sonra Gürcistan’a bırakılmış. Batum, 1918 yılında kurulan Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti sınırları içinde kalmış. Şehir 16 Temmuz 1921′de kurulan Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi olmuş
Batum’a girdikten sonra yol parası için yetecek kadar para bozdurmanız yeterli çünkü sınır kapısındaki döviz bürolarının oranları sizin lehinize değil. Sadece 10TL kadar Lari almanız size yetecektir. Şehir merkezindeki döviz bürolarının oranları daha iyi.
Sarp Sınır Kapısından Batum şehir merkezine giden yol boyunca sahili göreceksiniz, uzun sahil hattı boyunca oteller ve yazlık evler sıralanıyor. Şehir merkezine doğru yaklaştıkça da görüntü tamamen değişiyor: Deniz manzaralı yüksek katlı lüks apartmanların 500 bin Lari’den başlayan 3+1 dairelerinin hemen yanında Sovyetler Birliği döneminde yapılmış Gürcü toplu konutlarının boyasız dış cepheleri ve çamaşır kurutulan balkonları karşı karşıya. Bu manzara anlatılmaz, görmeniz gerek…
Batum sahil yolu kıvrıla kıvrıla yaklaşık 4 km boyunca deniz kenarında parklar, havuzlar, yürüyüş ve bisiklet yolları, bahçeler ve lüks restoranlarla devam ediyor. Intourist Batum Hotel’den Alfabe Kulesi’ne kadar devam eden sahil bölgesine Batum Bulvar Park deniliyor. Park boyunca yer alan Intourist Batum Hotel, Batum Sheraton Hotel, Batum Radisson Blue Hotel ve yapımı devam eden ama kumarhanesi çalışmaya başlayan Mövenpick Hotel Batum’da kumarhaneler var ve buralara pasaport veya kimlikle giriyorsunuz.
Yaklaşık 5 km uzunluğunda sahili olan bu park şehrin merkezinden rahatlıkla denize girebileceğiniz temiz ve her türlü yeme içme tesislerine sahip olan bölgesi. İster şezlong ve şemsiye kiralayın isterseniz havlunuzu çakılların üzerine serip güneşlenin.
Batum Bulvar Park’ın Alfabe Kulesi’ne yakın olan tarafında deniz kenarında restoranlar ve kafeler sıralanmakta. Bu parkın en ilginç özelliklerinden birisi ağaçları ve yeşil alanlarıdır. Sub-tropikal iklim nedeniyle Akdeniz gibi muz ağaçları, Güneydoğu Asya gibi bambu ağaçları ve Afrika gibi palmiye ağaçları bulunmakta. Burada çocuklar için oyun parkı ve açıkhava spor parkı da bulunmakta.
Parkın bittiği yerde Alfabe Kulesi var. Çelik platform ile 2011’de bir kule yapmışlar ve dış cephesine Gürcü alfabesindeki harfleri panolar halinde yerleştirmişler.
Alfabe kulesiniin hemen karşısında ise bir dönmedolap var, tarihi bir yapı değil elbette ama oldukça eğlenceli. Kişibaşı 3 Lari.
Limana doğru 10 dakika giderseniz deniz kenarında bulunan Batum Teleferik istasyonuna gelirsiniz. Bu istasyondan teleferiğe binince yaklaşık 6 dakika boyunca Batum manzarasını izleyerek Sputnik Tepesi’nin arkasındaki tepeye ulaşıyorsunuz. Üst istasyonda inince Batum’u çok yukarıdan, Sarpi yolunu ve Tiflis yolunu görecek kadar yukarıdan izleyebiliyorsunuz. Üst istasyonda kafe, restoran gibi tesisler bulunmakta. Teleferik ücreti 10 Lari.