Komşu ziyareti: Kalymnos

Kos’un 12km kuzeyi ve Bodrum’un 26 km batısında yer alan Kalymnos adası, ülkemizde çok bilinen Yunan adalarından biri değildir.  Aslında geçen seneye kadar ben de varlığından haberdar değildim, çok severek takip ettiğim Bahar Akıncı‘nın yazılarından öğrendiğim bu adayı 2016 yaz tatili planlarıma dahil etmeyi kafaya koymuştum. Ancak araştırma yaptıkça Bahar Akıncı dışında kimsenin bu adadan iyi bir izlenimle ayrılmadığını okudum. Çok sevdiğim bir huyum vardır; kimsenin lafıyla hareket etmem, merak ediyorsam yola çıkarım… Yunan adaları gezimizin son gününde Kalymnos’a da yolumuz düşürüyoruz …

 
 

 
 
 
Kos adasından kalkan feribot ile yaklaşık 2 saatlik yolculuk sonrası ulaşıyoruz Kalymnos’a. İlk ayak bastığınızda pek bir şeye benzetemeyeceğiniz bu oldukça çorak. Yeşil rengi göremiyorsunuz, heryer sapsarı kaya ve dağlık. 

 
 

 
 
 
Limandan çıkış kasaba merkezine doğru yürüdüğünüzde size motor kiralama ve turizm büroları karşılayacak. Kalymnos adası aşırı dağlık ve gezilecek yerler birbirinden çok uzak olduğu için biz burada motor kiralamıyoruz. Haftasonları saat tam 12:00 de başlayan ve yaklaşık 3 saat süren bir tur varmış, otobüsle turistleri limandan alıp adanın arka tarafı da dahil gezdirip tekrar limana bırakıyorumuş. Ücreti kişibaşı 15 EUR ancak biz yetişemedik. Bu sebeple, yaklaşık 4-5 saatlik zamanımızı kasaba merkezini gezerek harcayacağız. Çantalarımızı limandaki emanate bırakıp yürüyerek adayı keşfetmeye başlıyoruz.
 

 

 
 
 
İlk başta çorak olduğu için yadırgadığımız adayı keşfettikçe aşık oluyorum, Kalymnos çok büyük bir ada, yaz aylarında nüfus 30 bine kadar çıkıyormuş. Canının istediği yere havlunu atıp denize girmek, kaya tırmanışları yapmak, trekking turlarına katılmak, şahane yemek yemek, yaşlı mübadil amcalarla sohbet etmek, kahvelerinde frappe içmek için bile gidilir.

 
 

 
 

Balık Hali, Kalymnos’un çok gelişmiş deniz ürünleri var. İsli ton balığı, kekikli tütsülenmiş deniz ürünleri, kalamar pate gibi ürünleri üreticisinden satın almak için, merkezdeki balık hali içindeki fish union markete bir uğrayın.

 
 

 
 

Kalymnos sakinleri, yüzyıllar boyunca dalış yetenekleri ile isimlerini duyurmuşlar. Adayı çevreleyen denizde bol miktarda bulunan sünger, ada halkının da süngerciliğe yönelmesine yol açmış. Ne var ki, 20. yüzyıl başlarında adada süngerciliğe büyük zarar veren değişiklikler olmuş. Pek çok aile yeni bir hayat kurmak için Amerika ve Avustralya’ya göç etmek zorunda kalmış. Şu an adada süngercilik turistik faaliyetten öte gitmiyormuş. Limandaki birkaç dükkanda süngercilik ile bilgi alıp alışveriş yapabilirsiniz.

 
 

 
 
 
Kalymnos, kıyı şerdindeki çarpıcı uçurum ve mağaralarıyla çıplak bir arazi yapısına sahip. Adanın merkezi Pothia, adanın güney kıyısındaki yamaca tırmanan parlak renkli evleriyle ünlü.  11.000 civarındaki nüfusuyla Oniki Adalar’daki en büyük kasabalardan biri.

 
 

 
 
 
Agios Savvas Manastırı, Kalymnos Limanı’nda gece ışıkları ile büyüleyen, gündüz yemyeşil bir yoldan çıkılan, 13 yy’dan kalma çanları ve manzarası ile ünlü manastır.



Kalymnos Müze Evi (Folklore Museum), Manastıra çıkan yolun üzerinde, 17. yy Kalymnos ve Rum yaşamını anılar, fotoğraflar ev eşyaları, kıyafetlerle anlatan çok tatlı bir müze evi, haftanın her günü açık.

 


 

Ada merkezinin iç kısımlarındaki sokaklarda yürüdükçe adayı daha çok seviyorum, 2-3 katlı taş evler, minicik dükkanlar, tavernalar, sokağa attıkları sandalye üzerinde kestiren esnaf…


 




Ada merkezi olan Pothia’da denize girebileceğiniz bir koy yada plaj gibi bir tesis yok. Tatil beldeleri daha çok adanın batı kıyısındaki Mirties ve Massouri. Massouri’de kıyıdan 1,5km kadar uzaktaki Telendos adasına günübirlik tur düzenleyen tekneler kalmıyormuş. Pothia’nın doğusundaki yoldan ise Vathi vadisine doğru giden bir yol var.





Peki neden Yunan adaları gezimizin son gününde Kalymnos adasına geldik? Çünkü çok bilinmesede haftasonları Kalymnos adasından Bodrum’a direk sefer var. Biletlerimizi önceden internet racılığı ile almıştık, size de bu şekilde tavsiye ederim çünkü yaz sezonunda son dakika bilet bulmanız pek mümkün değil. Boğaz motorlarundan hallice olan teknenin seferleri bir Türk firmasına ait, bile almak için Bodrum Feribot işletmesi seferlerini kontrol edebilirsiniz. Sadece Cumartesi günleri Sabah-akşam karşılıklı sefer düzenliyorlar. Yolculuk sadece 45 dakika sürüyor ancak bu seyahatiniz boyunca ege denizinin müthiş dalgaları size yalnız bırakmayacak.





Rodos gezi yazımız için:

http://hayatgezinceguzell.blogspot.com.tr/2017/01/sovalyeler-adas-rodos.html?m=1

Kos gezi yazımız için:

http://hayatgezinceguzell.blogspot.com.tr/2017/01/bodrumun-guzel-komsusu-kos.html
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir