Bu yazımda sadece Gaziantep’te gezip görüllecek yerleri anlatacağım. Yemek yenilecek yerler ile ilgili yazım için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz:
BEY MAHALLESİ
Gaziantep’e 2011 yılındaki ilk ziyaretimde Bey mahallesine hayran kalmıştım ancak 2013 yılındaki ikinci ziyaretimde malesef biraz hayal kırıklığına uğradım. O güzelim dokuyu yüksek müzik çalan bar, kafe tarzı mekanlar ile bozmuşlar. Tarihi dokuyu artık hissedemiyoruz malesef …
ZİNCİRLİ BEDESTEN
Zincirli Bedesten; İmam Çağdaş’ın tam karşısında, iki taraftan girişi olan uzun bir çarşı. İçerisinde turistlere yönelik hediyelik eşyaların satıldığı yaklaşık 70-80 adet dükkan var. Buradan bakır eşyalar, baharatlar, sedef sandıklar, antikalar satın alabilirsiniz. Biz birkaç bakır eşya ve antika almadan yapamıyoruz 🙂
Ancak Şanlıurfa yazımda da belirttiğim gibi bu tip hediyelik eşyaları Urfa’dan almanızı öneririm, zira aradaki fiyat farkı gerçekten çok fazla.
BAKIRCILAR ÇARŞISI
Gaziantep merkezi çok büyük bir alanı kaplamıyor, her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Zincirli Bedesten’den çıktıktan sonra etrafa bir bakalım dedik, dar bir sokaktan geçerken dükkanların önünde bakır tezgahları bakır döven çocuklara rastlıyoruz …. Burası Antep’teki bakır piyasasının merkeziymiş …


2015 yılı restorasyonundan önce Müze Kart ile giriliyordu kaleye, 2016 yılındaki ziyaretimizde ise tamamen ücretsiz olmuş girişler. 2019 yılı ziyaretimizde ise giriş ücretinin kişibaşı 5TL olduğunu gördük. Müze Gaziantep Belediyesi kontrolünde. Ana girişten itibaren panaromik olarak hazırlanmış yolda ilerliyorsunuz. Yukarıdaki resimde gördüğünüz kalenin içi de yuvarlak bir şekilde dönen uzun bir yoldan ulaşıyor, yürüme yolunun yanındaki duvarlarda Kurtuluş Savaşı zamanında şehirdeki kahramanlık öyküleri gerçeğe uygun seslerle desteklenerek resmedilmiş ve her 10 metre de bir plazma ekranlarda bir önceki resimde anlatılan olayı yaşamış gazilerin yada yakınlarının görsel videoları dönüyor. Kalenin tamamını dikkatlice gezmek için 1 saat yeterli, eğer Antep’e giderseniz mutlaka kaleyi de gezmenizi öneririz.
Şehrin yaklaşık 15km uzağında bir mesire alanı var, tüm Antep halkının pazar gününü piknik yaparak geçirdiği yer burası. Ama diğer bir özelliği de içerisinde Kaya mezarları bulundurması. Mesire alanına araba ile giriyoruz ve tabelaları takip ederek arkeolojik bölgeyi buluyoruz. Ama biraz hayal kırıklığı oluyor çünkü bulduğumuz yer çok bakımsız, herhangi bir bilgilendirme tabelası yok, etrafı kırık bira şişeleriyle dolu. Biz yine de tüm hepsini gezip, fotoğraflarını çekiyoruz.
MEDUSA CAM ESERLER MÜZESİ
Gaziantep Kalesinin tam karşısındaki ara sokakta bulunan bu müze özel bir müze. Girişte müze kart kullanamıyorsunuz, bilet satın almak gerekiyor. Müze açısından bakarsak pek başarılı olduğunu söyleyemem. Büyük bir avlusu olan 3 katlı ahşap bir evi müze haline getirmişler ve her katta çeşitli dönemlere ait cam eşyalar sergileniyor. Müzenin tamamını gezmek en fazla 15-20 dakikanızı alır.
Kültürel amacından çok ticari amacı ön plana çıkmış, çok büyük ve gösterişli bir mağaza var içerisinde. El işi gümüş takılar satılıyor, ucuz değil. Bir de Antep’e özgü bir kahve olan Menengiç kahvesi satan minik bir dükkan var içeride. Avlusu da restoran olarak hizmet veriyor. Dediğim gibi müze gibi değil de mini bir alışveriş merkezi gibi…
ŞAHİNBEY MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ
Şahinbey Belediyesi tarafından hazırlanan müze 12 odalı tarihi bir konakta hizmet veriyor. Giriş ücretsiz. Müzede şehir halkının verdiği mücadeleyi anlatan sergi alanları var. Müze binasının altında bulunan mağaralar benim en çok ilgimi çeken kısım oldu. Şehir kuşatma altındayken bu ve benzeri mağaralarda gğnük hayatlarını devam ettirmeye çalışan halkın günlük yaşamını gösteren bölümler var içerisinde.
TARİHİ KIR KAHVESİ
Tarihi Kır Kahvesi, Gaziantep Kalesi’nin hemen altında bulunuyor. Avrupa Birliği ve GAP idaresinin desteği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmiş.
Ufak bir bahçe içerisindeki bina Antep taşlarından inşa edilmiş, renkli camları ve ahşap pencereleri ile çok şirin bir mekan. Kahvenin tam ortasında bir odun sobası mekanı ısıtmak için bekliyor. Minik masalar, ahşap sandalyeler …
Menengiç kahvesi denemeye değer, gerçi benim dışımda kimse beğenmedi ama özellikle sütlü olanı ben beğendim. Çiğ antep fıstığının kahve gibi kavrulmasından oluşan macun kıvamında bir maddenin süt ile kaynatılmasıyla hazırlanıyor. Menengiç tercih etmeyenler için ise Dibek kahvesi bulunuyor ve gerçek dibekte öğütülen kahve ile yapılıyor. Buraya mutlaka uğramanızı öneririz …
TAHMİS KAHVESİ
Gaziantep deyince aka gelen ilk yerlerden biri de Tahmis Kahvesi, rivayete gore 1640 yılından beri açıkmış. Antep’e ilk gelişimde duymuş ama gidememiştim, 2013 yılındaki ikinci ziyaretimde gitme şansım oldu. Ortam görsel olarak müthiş: heryer ahşap kaplı, büyük avizeler, arkada çalan otantik bir müzik … Yöreye ait olan menengiç kahvesi ikram edilen en önemli ürünleri ayrıca nargile de mevcut. Bizim şansımıza olsa gerek, içeri girdikten bir 5 dakika kadar sonar ellerinde enstürmanarıyla bir grup müzisyen içeri girdi, yaklaşık yarım saatlik mini bir konser verip gittiler …
ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ
Zeugma Mozaik müzesi yanlış bilmiyorsam dünyadaki en büyük mozaik müzesi. Bana gore ise gerek yapısal kompleksi gerekse içerisindeki eserler açısından dünyanın en önemli müzelerinin başında geliyor. Şu ana kadar Türkiye’de gezdiğim müzelerin en iyisi olduğunu Kabul etmek zorundayım.
Müzeye şehrin heryerinden kolayca ulaşım mevcut, şehir merkezine çok yakın olduğundan biz yürüyerek gidiyoruz. Müze kart geçiyor, müze kartı olmayanlar için giriş ücreti 8 TL. Ayrıca içeride 5 TL karşılığında kulaklıklı rehber kiralayabiliyorsunuz.
Eğer Antep’e giderseniz bu müzeyi gezmek için en az yarım gününüzü ayırmanızı öneririm. Çok zengin bir serge alanı mevcut. Kısaca anlatmam gerekirse müze 3 bölümden oluşuyor :
- Bodrum katta, baraj suları altında kalan hamam mozaikleri sergileniyor
- Giriş katta, Fırat nehri kenarındaki villalara ait taban mozaikleri sergileniyor
- 2. katta ise ZAP 2000 adndaki kurtarma kazılarında bulunan mozaikler sergilenmektedir.
Benim gibi Gaziantep’e gidiş amaçlarınızdan biri alışveriş yapmak ise Gaziantep Çarşısının size tatmin edeceğine emin olabilirsiniz. Yerel lezzetleri tatmak ve satın almak için en doğru adres Elmacı Pazarı ve çevresindeki çarşı diyebilirim. Ben özellikle dolmalık kuru patlıcan, kabak, acur, biber, biber salçası, firik bulguru, kuru domates, pul biber ve fıstık alışverişimi bana uzun süre yetecek şekilde Gaziantep’ten alıyorum.

Bunların yanı sıra daha yerel ürünler olan Antep peyniri, kış kabağı, yeşil zeytin gibi alışverişlerimi kalenin etrafındaki pazarlardan alıyorum. Dünyada yeşil zeytinin ilk yetiştiği yerin Antep oluğunu biliyormuydunuz? bence zeytin piyazı yapmak için Antep’in minik zeytinlerinden edinmelisiniz, şiddetle önerilir…
Antep ile ilgili bilgiler için : http://www.gaziantepkulturturizm.gov.tr/dosya/1-281497/h/gazianteptb.pdf